La chambre (Chantal Akerman, 1972)

Event ↓

Evenement ↓

Evénement ↓

Online-première van Seuls: Kort werk 1’
La chambre (Chantal Akerman, 1972)

Op 10 maart om 20u30 CET gaat Seuls: Kort werk 1’ in première, een kortfilmprogramma samengesteld door het online filmplatform Sabzian. Voor deze speciale gelegenheid stellen Sabzian en Avila de eerste 250 coupons gratis ter beschikking. Wanneer de limiet van het aantal coupons is bereikt, blijft het filmprogramma tegen betaling beschikbaar op het platform. 

Seuls: Kort werk 1’ bevat films van Chantal Akerman, Charles Dekeukeleire, Henri Storck, Edmond Bernhard, Claudio Pazienza en Éric Pauwels. Deze selectie is een adaptatie van het eerste Seuls programma, dat in 2017 door Sabzian werd georganiseerd en vertoond werd in de KASKcinema in Gent. Met Seuls. Singuliere momenten uit de Belgische filmgeschiedenis brengt Sabzian filmprogramma’s naar de cinema die worden gekoppeld aan de ontsluiting van uniek tekstmateriaal op hun website Sabzian.be

De online première is gratis en toegankelijk in België, Nederland en Luxemburg. De films met dialoog zijn steeds beschikbaar met Nederlandse, Franse en/of Engelse ondertiteling. Het programma zal met artikels in meerdere talen worden omkaderd en zal online ingeleid worden door filmmaakster en Sabzian-redactielid Nina de Vroome.

 

Programma 

La chambre (Chantal Akerman, 1972) - 11'
Images d’Ostende (Henri Storck, 1929) - 15'
Dimanche (Edmond Bernhard, 1963) - 22'
Witte vlam (Charles Dekeukeleire, 1930) - 11'
Lettre à Jean Rouch (Éric Pauwels, 1992) - 9'
Saute ma ville (Chantal Akerman, 1968) - 13'
Oggi è primavera (Claudio Pazienza, 1988) - 4'

 

Over Seuls: Kort werk 1’

Filmmaker, cinema- en zen-leraar Konrad Maquestieau noemde de Belgische cinema anti-conformistisch: “In dit land leeft een traditie waarin individuen geheel los van elkaar erin slagen op de meest eigenzinnige manier films te realiseren. Films die aan geen enkele norm, voorschrift, school, mode of theorie beantwoorden. Hun beelden zijn uniek. De ‘traditie’ is gekenmerkt door onafhankelijkheid, verscheidenheid, subjectiviteit, durf, vindingrijkheid, ongegeneerdheid en humoristische subversie. Hier staat de onuitputtelijke verbeelding centraal.” De naam Seuls sluit hierbij aan; het brengt de focus op een filmcultuur die bestaat uit een verwantschap tussen solisten die alle mogelijke verbeeldingsmechanismen onderzoeken.

Het kortfilmprogramma reflecteert de diversiteit van Belgische cinema: Images d’Ostende uit 1929 van Henri Storck, een poëtisch portret van Oostende; Oggi è Primavera (1988), een dramatische handeling in miniatuur van Claudio Pazienza; Witte vlam (1930) van Charles Dekeukeleire, over een man die bij de IJzertoren aan een demonstratie deelneemt; Dimanche, een contemplatie van het concept “vrije tijd” van Edmond Bernhard uit 1963; een filmische brief uit 1992 van Éric Pauwels aan Jean Rouch, een van de spilfiguren van cinéma vérité in Frankrijk en ook twee films van Chantal Akerman: haar eerste kortfilm Saute ma ville (1968) en La chambre (1972), een zelfportret in haar slaapkamer.

Regisseur Edmond Bernhard zei in een interview dat cinema voor de Belgische filmmaker een “opmerkelijk instrument van ambiguïteit” is. Deze dubbelzinnigheid en gelaagdheid waar hij over spreekt is van toepassing op alle films in het programma en toont verwantschappen met het surrealisme, dat het thema is van het volgende kortfilmprogramma Seuls: Kort werk 2’ dat in april op Avila vertoond zal worden.

Hoe werkt het?

  • Surf op woensdag 10 maart vanaf 20u30 CET naar www.avilafilm.be
  • Bij het beeld van Seuls: Kort werk 1’ vindt u een COUPON-knop
  • Klik op COUPON om uw ticket te activeren
  • De film is nu beschikbaar om te bekijken. Dit kan meteen of op elk moment binnen de aangegeven periode van 3 dagen.
  • Wanneer de 250 coupons zijn gebruikt, blijft het filmprogramma tegen betaling beschikbaar op het platform.