Charles Dekeukeleire

Spotlight ↓

Uitgelicht ↓

En vedette ↓

Event ↓

Evenement ↓

Evènement ↓

News ↓

Nieuws ↓

Nouvelle ↓

Charles Dekeukeleire was een Belgische filmregisseur, criticus en schrijver. Deze collectie volgt het spoor van Dekeukeleires visuele deconstructies, van zijn eerste korte vormexperiment Combat de boxe (1927) tot zijn eerste narratieve langspeelfilm Het kwade oog (1937).

Charles Dekeukeleire
Subscribe to Avila for only €35 per year!
Abonneer op Avila voor slechts €35/jaar!
Abonnez-vous à Avila pour seulement 35 € par an !

Recent toegevoegd ↓

Programme
Short Work: Charles Dekeukeleire

Drie experimentele korte films waarin Dekeukeleire speels de vraag naar de constructie van de filmische ‘realiteit’ verkent.

Film
Vers la mer (Annik Leroy, 1999)

Leroys zwart-wit beelden reizen langs de oevers van de Donau en vertellen de geschiedenis van een uiteengevallen en verwoest Oost-Europa. Een film die schippert tussen een poëtische droom en een historisch reisverslag.

Film
In der Dämmerstunde - Berlin (Annik Leroy, 1980)

Leroys eerste langspeelfilm resoneert als een poëtische omzwerving, een melancholische liefdesverklaring in de vorm van een dialoog met een in herinneringen vervlogen Berlijn.

Film
Fertile Memory (Michel Khleifi, 1981)

In een lyrisch samengaan van documentaire en narratieve elementen, schetst Khleifi een liefdevol portret van twee Palestijnse vrouwen wier individuele strijd zowel een getuigenis als een transgressie is van het politieke regime dat hun huizen en levens vernietigt.

Film
Le gamin au vélo (Jean-Pierre & Luc Dardenne, 2011)

De jonge Cyril wil zijn vader terugvinden. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Samantha, die hem in het weekend in het huis neemt.

Versions
Satori Stress (Jean-Noël Gobron, 1984)

Het reisdagboek van de filmmaker, die voor de liefde naar Tokyo trekt. Een documentaire waarin knappe en soms intieme beelden in contrast staan met de voice-over die een niet-verwante poëtische tekst voordraagt.

Film
Toute une nuit (Chantal Akerman, 1982)

In deze mozaïekfilm laten mannen, vrouwen en kinderen, bevangen door hun verlangens, zich meeslepen in de overdaad van hun gevoelens tijdens een warme, stormachtige zomeravond in de stad.

Film
De man die zijn haar kort liet knippen (André Delvaux, 1966)

Advocaat Govert Miereveld geeft les aan een meisjesschool in een provinciestad. Hij koestert een geheime platonische liefde voor zijn leerling Fran, die hem in een neerwaartse spiraal van mentale ontreddering stort. Een Belgisch magisch-realistisch meesterwerk.

Film
Victoria (Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere, Liesbeth De Ceulaer)

Niet ver van Los Angeles ligt de onvoltooide woestijnstad California City. De 25-jarige Lashay T. Warren probeert er een nieuw leven op te bouwen. Een visuele zwerftocht doorheen de stoffige straten die Lashay speels beschrijft.

Film
Globes (Nina de Vroome, 2021)

Dansend vertellen bijen elkaar verhalen over de wereld om hen heen. Van de kleinste cel in een honingraat tot de grootste economie ter wereld brengt deze essayistische natuurdocumentaire de band tussen mens en bij in kaart.

Film
Ghost Tropic

Khadija valt in slaap op de laatste metro. Wanneer ze wakker wordt, heeft ze geen andere keuze dan te voet verder te gaan. De nachtelijke tocht door Brussel dwingt haar om hulp te vragen en te geven aan de andere bewoners van de nacht.

Binnenkort ↓

Film
Kind Hearts (Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes, 2022)
Kind Hearts
Olivia Rochette, Gerard-Jan Claes,
Film
Soy Libre (Laure Portier, 2021)
Soy Libre
Laure Portier,

↓ In de bioscoop

inatà Cinema ZED
inatà KASKcinema
inatà CC Binder

Avila biedt een gecureerde collectie hedendaagse en klassieke Belgische films aan, zowel online als in de cinema.