Soy Libre (Laure Portier, 2021)
Soy Libre
,

Soy Libre toont Arnaud's onstilbaar verlangen naar vrijheid tijdens een bijna tien jaar durende zoektocht die hem van Noord-Frankrijk over Spanje naar Peru brengt.

Soy Libre (Laure Portier, 2021)
Language
Taal
Langue
Frans, Spaans
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans, Nederlands
Available
Beschikbaar
Disponible
België, Luxemburg, Nederland
Duration
Duur
Durée
78'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
16:9

Arnaud is op zoek naar zijn plaats in de maatschappij. Soy Libre toont zijn onstilbaar verlangen naar vrijheid tijdens een bijna tien jaar durende zoektocht die hem van Noord-Frankrijk over Spanje naar Peru brengt. Een portret van een kleine maar steeds groter wordende broer, door de ogen van zijn oudere zus. 

“Kijk, het hoofdingrediënt van mijn documentaires is liefde en ik voel een enorme verantwoordelijkheid wanneer ik mijn familie film. Ik hou van mijn broer en wil hem beschermen. Maar dat wil niet zeggen dat ik me inschikkelijk, meegaand opstel. De camera creëert ook wel een zekere afstand. Ik heb hem ook meteen gezegd dat ik nooit in de gevangenis zou komen filmen. Het leven speelt zich hier af, buiten de gevangenis. Maar onze band is wel sterker geworden door de film en ik denk dat die hem ook moed heeft geschonken. Hem heeft geholpen om zich als het ware opnieuw uit te vinden.”

Laure Portier

Soy libre overstijgt het louter biografische. Het concrete leven van Arnaud krijgt een zinderende abstractie doordat het ingeschreven wordt in een geschiedenis. Soy libre is in die zin een klassieke vertelling, een hedendaagse levenskroniek die doet denken aan het werk van John Ford. Zoals de films van de Amerikaanse filmmaker laten zien, wordt veel van het menselijke weerwerk bepaald door de maatschappelijke omgeving. Als een gids door een woelige wereld zoekt Arnaud een antwoord op de vraag wat het leven dan de moeite waard maakt. Dit wordt heel expliciet wanneer Arnaud kort terugkeert naar Frankrijk om zijn broze grootmoeder te bezoeken. Haar fragiele, eenzame gezicht wordt een spiegel voor Arnauds eigen zoektocht. In hoeverre kan Arnaud de vrijheid vinden om een eigen bestaan op te bouwen? Kan hij opnieuw beginnen?”

Gerard-Jan Claes, Tillo Huygelen

“Ik denk dat ik in de film het woord “oprecht” gebruik. Het “echte” kan me weinig schelen, zeker als het om cinema gaat. De film is de plaats waar we elkaar ontmoeten, een gemeenschappelijke plaats en een middel om onszelf te overstijgen, voorbij onze eigen reflectie op de wereld, onze eigen conditie.”

Laure Portier

Soy Libre (Laure Portier, 2021)
Language
Taal
Langue
Frans, Spaans
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Engels, Frans, Nederlands
Available
Beschikbaar
Disponible
België, Luxemburg, Nederland
Duration
Duur
Durée
78'
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
16:9
A Film by
Een film van
Un film de
With
Met
Avec
Arnaud Gomez, Jacqueline Puygrenier
Image
Beeld
Image
Laure Portier
Producer
Producent
Producteur
Gaëlle Jones
Editing
Montage
Montage
Xavier Sirven
Sound Editing
Klankmontage
Montage Son
Mikaël Barre
Production
Productie
Production
Perspective Films
Co-production
Coproductie
Coproduction
Need Productions
With the Support of
Met de steun van
Avec le soutien de
Centre National de la Cinématographie, Région Provence Alpes Côte d'Azur, CBA Centre de l'Audiovisuel à Bruxelles