Chantal Akerman

Chantal Akerman (België, 1950 - Frankrijk, 2015) was filmmaakster, scenarioschrijfster, producente, kunstenaar en schrijfster, geboren in Brussel. Op haar 18de debuteerde ze met Saute ma ville (1968). Ze maakte meer dan 40 films, waaronder Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) en de documentairetrilogie DʼEst (1993), Sud (1999) en De lʼautre côté (2002).

De laatste film van Chantal Akerman is een portret van de moeder-dochter relatie tussen Akerman en haar moeder Natalia, een Holocaust-overlever en bekende verschijning in talrijke van Akermans films.

In een winkelgalerij ontmoeten klanten en winkelmeisjes elkaar dagelijks. Allen dromen ze van liefde, bezingen ze en dansen op het ritme van het koor shampoomeisjes. Een muzikaal drama met complexe amoureuze verwikkelingen.

In deze mozaïekfilm laten mannen, vrouwen en kinderen, bevangen door hun verlangens, zich meeslepen in de overdaad van hun gevoelens tijdens een warme, stormachtige zomeravond in de stad.

Drie dagen in het leven van Jeanne Dielman, een jonge weduwe die samen met haar zoon Sylvain volgens een onwrikbare routine leeft. Tot er iets gebeurt dat haar ordelijke leven grondig dooreengooit.

Panning-shots beschrijven de ruimte van een kamer als een opeenvolging van stillevens, waarna de filmmaakster zelf in beeld verschijnt, zittend in bed.

Een jonge vrouw dweilt de vloer van haar keuken, poetst haar schoenen, danst, kookt, plakt de deur dicht met plakband en geeft een explosieve wending aan haar huishoudelijke routine.

Subscribe to Chantal Akerman