Film
Abdij van Park Heverlee (Jef Cornelis, 1964)

Een portret van de Norbertijnenabdij in Heverlee, gemaakt voor televisie. De camera glijdt langs muren en balustrades, schrijdt behoedzaam op trappen en brengt het dagelijks leven van de paters in beeld.

Film
Achterland (Anne Teresa De Keersmaeker, 1994)

Een verfilming van choreografe Anne Teresa De Keersmaekers gelijknamige voorstelling op muziek van Ligeti en Ysaÿe. De Rosas-dansers brengen een delicate balans tussen energieke virtuositeit en vertraging.

Film
Archipels nitrate (Claudio Pazienza, 2009)

Een persoonlijk portret van het Belgisch filmarchief CINEMATEK. De film vertelt een verhaal over cinema en tijd in de vorm van een visuele symfonie waarin honderden films deelnemen aan een unieke reis.

Film
À la recherche du lieu de ma naissance (Boris Lehman, 1990)

Na 44 jaar keert filmmaker Boris Lehman terug naar Lausanne, waar hij in 1944 werd geboren. Zijn ouders, Poolse joden, zochten er tijdens de Duitse bezetting toevlucht. Lehman herinnert zich niets van dit alles. Een film als een tijdmachine.

Film
Because We Are Visual (Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes, 2010)

Aan de hand van online verzamelde videodagboeken en beeldmateriaal creëren de cineasten een eigen poëtisch universum waarbinnen via de webcam gedeelde gedachten, verlangens en beslommeringen samenvloeien.

Versions
Broken View (Hannes Verhoustraete, 2023)

Een poëtische essayfilm over de koloniale blik en de toverlantaarn. Dit vroege type beeldprojector werd gebruikt in Belgische koloniale propaganda om de goede werken van de kerk, staat en industrie te etaleren.

Collection
Charles Dekeukeleire

Charles Dekeukeleire was een Belgische filmregisseur, criticus en schrijver. Deze collectie volgt het spoor van Dekeukeleires visuele deconstructies, van zijn eerste korte vormexperiment Combat de boxe (1927) tot zijn eerste narratieve langspeelfilm Het kwade oog (1937).

Film
Children’s Game #1: Caracoles (Francis Alÿs, 1999)

In deze eerste video van de beroemde reeks Children's Games probeert een jongen een plastic fles een steile weg op te schoppen en wordt hierbij uitgedaagd door de zwaartekracht, een zigzaggend pad en een hond.

Film
Children’s Game #31: Slakken (Francis Alÿs , 2021)

In het Belgische Pajottenland komen enkele kinderen samen voor een race met beschilderde slakken. Deze video maakt deel uit van de beroemde reeks Children's Games.

Film
Combat de boxe (Charles Dekeukeleire, 1927)

Een ritmisch filmgedicht waarvoor Dekeukeleire experimenteerde met verschillende montagetechnieken. Het contrast tussen de beroepsboksers en het amateuristisch geconstrueerd decor vormt de setting van een verrassend vormexperiment.

Film
De man die zijn haar kort liet knippen (André Delvaux, 1966)

Advocaat Govert Miereveld geeft les aan een meisjesschool in een provinciestad. Hij koestert een geheime platonische liefde voor zijn leerling Fran, die hem in een neerwaartse spiraal van mentale ontreddering stort. Een Belgisch magisch-realistisch meesterwerk.

Versions
De Straat (Jef Cornelis, 1972)

Een lofzang op wat de straat ooit was, als open plek waar gewoond, geleefd en gespeeld werd. Maar tegelijk ook een striemend betoog tegen de straat die tot zuivere verkeersruimte is ontaard.

Film
Devenir (Lorédana Bianconi, 2004)

Loredana Bianconi vergezelt een vriendin in haar zoektocht naar een baan. Op haar 45ste is dat allesbehalve een makkelijke opgave. Devenir is meer dan een queeste naar werk. De documentaire reflecteert over solidariteit, ouderdom, schoonheid, autonomie, geluk en utopieën.

Film
dial H-I-S-T-O-R-Y (Johan Grimonprez, 1997)

Een historiek van de representatie van vliegtuigkapingen door mainstream media, van de eerste trans-Atlantische kapingen in de jaren zestig tot de kofferbommen van de jaren negentig.

Film
Divine carcasse (Dominique Loreau, 1998)

In Benin gaat een oude Peugeot van de ene eigenaar naar de andere. Tot op de dag dat hij onherstelbaar is en als beeldhouwwerk de beschermfetisj wordt van de Ouassa dorpelingen.

Film
Do You Remember Revolution? (Lorédana Bianconi, 1997)

Vier vrouwen trotseren de wet van de stilte en spreken openhartig en accuraat over hun jaren bij de Rode Brigades, de grootste communistische terroristische organisatie in het naoorlogse Italië. Een persoonlijk discours, wars van elke mythe, slogan of apologie.

Film
Double Take (Johan Grimonprez, 2009)

Een essayfilm over de wereldwijde opkomst van “angst-als-consumptiegoed”, in een verhaal van vreemde koppels en hilarische dubbelspelen. Alfred Hitchcock wordt gecast als een paranoïde geschiedenisprofessor die verstrikt raakt in een double take op de Koude Oorlog.

Film
Dust Breeding (Sarah Vanagt, 2013)

Welke waarde hebben beelden als objectieve getuigenissen van een conflict? Vanagt richt haar aandacht op het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië in Den Haag.

Film
Echo (Ruben Desiere, 2022)

Onder het gezag van commandant Walter Van Dyck volgen de jonge rekruten van het Belgisch leger een basisopleiding tot militair.

Film
A Sea Change (Nina de Vroome, 2016)

Het leven van jongens in een maritiem internaat is vervlochten met de zee. In deze documentaire wordt zichtbaar hoe veranderlijk de zee is, onmetelijk en toch kwetsbaar.

Film
Étangs Noirs (Timeau De Keyser & Pieter Dumoulin, 2018)

Jimi probeert een fout geleverd postpakket te bezorgen aan een vrouw uit zijn buurt in Brussel. Wanneer Jimi haar niet vindt, wordt de zoektocht een obsessie.

Film
Fase (Thierry De Mey, 2002)

Twintig jaar na de gelijknamige choreografie die dansgezelschap Rosas op de kaart zette, werd de voorstelling verfilmd. De dansfilm exploreert de relatie tussen dans, muziek en beeld en zorgt zo voor een unieke en meeslepende kijkervaring.

Film
Fitzroy Square (Francis Alÿs, 2004)

Francis Alÿs wandelt over Fitzroy Square in Londen en drumt ritmes door met een houten stok over de ijzeren balustrades te strijken.

Collection
Paradox of Praxis

Deze collectie wordt gepresenteerd naar aanleiding van de tentoonstelling Francis Alÿs. The Nature of the Game in WIELS (7 september 2023 t.e.m. 7 januari 2024) en biedt een bescheiden greep uit het omvangrijke videowerk van de kunstenaar. 

Film
Gigi, Monica... et Bianca (Benoît Dervaux, 1996)

Een documentaire over Gigi en Monica, twee straatkinderen die in een treinstation in Boekarest leven. Monica is zwanger. Gigi wil de duisternis van het straatleven achter zich laten en vertelt over zijn dromen.

Film
Globes (Nina de Vroome, 2021)

Dansend vertellen bijen elkaar verhalen over de wereld om hen heen. Van de kleinste cel in een honingraat tot de grootste economie ter wereld brengt deze essayistische natuurdocumentaire de band tussen mens en bij in kaart.

Film
Gombrowicz: Voorvallen, avonturen (Jan Decorte, 1977)

Een unieke bloemlezing van het werk van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. Een acteur doet zich voor als schrijver, terwijl hij woorden aan het papier toevertrouwt. In een serie tableau’s worden de teksten in scène gezet en ontstaat er een fascinerend spel van woorden en beelden.

Film
Grands travaux (Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes, 2016)

Op een beroepsschool in Brussel volgen enkele jongens de opleiding Elektriciteit. De film documenteert en ensceneert de lessen op school en hun gesprekken over toekomst, liefde en werk.

Film
Hedda Gabler (Jan Decorte

Hedda komt thuis van een te lange huwelijksreis met haar kleurloze echtgenoot. Een oude geliefde die op het punt staat door te breken met een buitengewone roman, introduceert zich.

Film
Het kwade oog Charles Dekeukeleire, 1937

Een landloper, rouwend om het verlies van zijn vrouw, ontketent vreemde gebeurtenissen in een Vlaamse dorpsgemeenschap. In zijn eerste langspeelfilm combineert Dekeukeleire rurale mystiek en avantgardistische cameratechnieken tot een unheimlich liefdesverhaal.

Film
Histoire de détective (Charles Dekeukeleire, 1929)

In dit op het eerste gezicht klassieke detectiveverhaal speelt geleidelijk aan het subjectieve cameraoog zelf de hoofdrol. Een speelse ode aan Dziga Vertov.

Film
Hoppla! (Wolfgang Kolb, 1989)

Een cinematografische bewerking van twee choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker op muziek van Béla Bartók: Mikrokosmos en Quatuor no. 4.

Film
If you are a typical spectator, what you are really doing is waiting for the accident to happen (Francis Alÿs, 1996)

Een video-opname die de bewegingen van een plastic fles registreert terwijl deze door de wind over de Zócalo, een centraal gelegen plein in Mexico-Stad, wordt geblazen.

Film
Il a plu sur le grand paysage (Jean-Jacques Adrien, 2012)

In een systeem waar economische groei domineert staat het werk van Waalse boeren onder druk. Ze verenigen zich, maar de wanhoop groeit. Een gevoelig portret dat pijnlijk zichtbaar maakt hoe de landbouwcrisis al decennia in de maak is.

Film
Impatience (Charles Dekeukeleire, 1928)

Dekeukeleire drijft de deconstructie van het cameraoog tot een uiterste in deze experimentele kortfilm die vier ‘personages’ bevat: de motorfiets, de vrouw, de bergen en abstracte blokken.

Film
In der Dämmerstunde - Berlin (Annik Leroy, 1980)

Leroys eerste langspeelfilm resoneert als een poëtische omzwerving, een melancholische liefdesverklaring in de vorm van een dialoog met een in herinneringen vervlogen Berlijn.

Film
Inclusief (Ellen Vermeulen, 2018)

Een documentaire die op integere wijze de wereld van Rosie, Sami, Irakli en Nathan schetst, vier kinderen met specifieke onderwijsbehoeften die naar een gewone school gaan.

Film
Inside the Distance (Elias Grootaers, 2017)

Een poëtisch portret van Giorgi Shakhsuvarian, een Armeense bokscoach uit Tbilisi. Al enige tijd gevestigd en werkzaam in België, bereidt hij een jonge bokser voor om Europees kampioen te worden. De film verweeft het gevoel van afstand, een vlottende ervaring van tijd en ruimte en de choreografie van het boksen.

Collection
Jan Decorte
,

Decorte is vooral bekend als theatermaker, hoewel hij zich aan het begin van zijn carrière een aantal jaren intensief met film heeft bezig gehouden. Zo speelde hij een rol in twee films van Akerman maar maakte hij bovenal in de loop van slechts enkele jaren drie films die beschouwd kunnen worden als mijlpalen in de Belgische cinema.

Film
Juste un mouvement (Vincent Meessen, 2021)

Een vrije interpretatie van La Chinoise, een film van Jean-Luc Godard uit 1967, gefilmd in Parijs. Door de rollen en personages vijftig jaar later in Dakar te plaatsen, en de plot te actualiseren, biedt deze nieuwe versie een meditatie over de relatie tussen politiek, gerechtigheid en herinnering.

Film
Kind Hearts (Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes, 2022)

Het innemende liefdesverhaal van Billie en Lucas, een jong Brussels koppel, toont op een integere wijze hoe vormend maar ook onzeker (eerste) liefde kan zijn.

Programme
Short Work: Charles Dekeukeleire

Drie experimentele korte films waarin Dekeukeleire speels de vraag naar de constructie van de filmische ‘realiteit’ verkent.

Film
Kosmos

In het verlaten Brusselse Gesù-klooster woont een Roma familie. Desiere werkt aan een fictiefilm met hen terwijl een reële uitzetting van de bewoners steeds waarschijnlijker wordt.

Film
La fleurière (Ruben Desiere, 2017)

Tomi, Rasto en Mižu graven een tunnel om zo de kluis van een bank te bereiken. Wat op papier klinkt als een typische kraakfilm, blijkt een ander soort schouwspel te zijn.

Film
Suzanne’s Fugue (Jean-Marie Buchet, 1974)

Suzanne heeft genoeg van haar vriend Albert en loopt over naar zijn vriend Emile. In een vijftiental tableaus ontrolt zich een romantisch drama dat gepaard gaat met een onstilbare verveling.

Film
Le chantier des gosses (Jean Harlez, 1970)

De Marollen is een speelparadijs voor kinderen, tot op een dag werkmannen de buurt aan het daveren brengen. De kinderen verklaren hen de oorlog. Een film over Brussel in de jaren ’50 in samenwerking met de inwoners zelf.

Film
Le grand paysage d’Alexis Droeven (Jean-Jacques Andrien, 1981)

Het Oosten van België, in de greep van de taalstrijd en de agrarische wereld in volle evolutie. Het emotionele landschap is net zo dramatisch, de vader van een jonge boer is overleden. Zal hij de boerderij overnemen of zijn heil in de stad zoeken?

Film
Lettre d'un cinéaste à sa fille (Eric Pauwels, 2000)

Een persoonlijke en speelse film in de vorm van een brief waarin de filmmaker zijn dochter antwoordt op de vraag “Papa, waarom maak je geen kinderfilms?”

Film
Seagulls Die in the Harbour (Rik Kuypers, Ivo Michiels, Roland Verhavert, 1955)

De pessimistische grootstadskreet tekent in sterk expressionistisch beelden de dooltocht van een getormenteerde man in de havenstad Antwerpen. Alleen bij een weeskind en twee gedesillusioneerde vrouwen kan hij rekenen op begrip.

Cluster
My Conversations on Film (Boris Lehman, 1995-2012)

Over een periode van 15 jaar filmt Boris Lehman talloze gesprekken met filmvrienden zoals Jean-Rouch, Jonas Mekas en Robert Kramer. Het resultaat is een monumentaal werk, een acht uur durend manifest van onafhankelijke cinema.

Film
Mitten (Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes, 2019)

Een geduldige blik op de laatste repetitieweken van Mitten wir im Leben sind, een voorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, haar dansgezelschap Rosas en cellist Jean-Guihen Queyras op Bachs cellosuites.

Film
Mozartmateriaal (Jurgen Persijn & Ana Torfs, 1993)

Een video-essay over het repetitieproces van de dansvoorstelling Mozart / Concert Arias, un moto di gioia, een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker en Rosas, die in juli 1992 in première ging op het Festival van Avignon.

Film
Not Waving, But Drowning (Elias Grootaers, 2009)

Op weg naar het Verenigd Koninkrijk komen Indische vluchtelingen vast te zitten in hermetische non-zones vlakbij het toeristische deel van Zeebrugge, een Belgische badplaats. Samen met hen verliezen we langzaam elke notie van tijd en ruimte.

Film
Paradox of Praxis 1 (Francis Alÿs, 1997)

Francis Alÿs duwt een enorm ijsblok door de straten van Mexico City en laat een spoor van smeltwater achter zich.

Film
Pierre (Jan Decorte, 1976)

De eerste speelfilm van theatermaker Jan Decorte volgt het eenzame leven van een Brusselse gemeentebediende die samenwoont met zijn moeder. Om zijn dodelijke verveling te doorbreken richt hij zijn aandacht op een meisje van de turnclub.

Film
Pink Ulysses (Eric de Kuyper, 1990)

Een homo-erotische zoektocht naar schoonheid op de maat van Richard Wagner, Zarah Leander en Sergej Eisenstein. Eric de Kuyper monteerde film- en muziekfragmenten aaneen, met als leidraad de omzwervingen van Odysseus

Versions
Quand les hommes pleurent (Yasmine Kassari, 1999)

Elk jaar steken duizenden Marokkaanse mannen de Straat van Gibraltar over om illegaal Spanje te bereiken. Deze documentaire overstijgt de loutere getuigenis en analyseert met helderheid en poëzie de redenen die hen ertoe hebben gedreven om hun geboorteland te verlaten.

Film
R... ne répond plus (Jean-Pierre & Luc Dardenne, 1981)

Een fascinerende documentaire over de vrije radio’s in Europa, een beweging die onder andere gehoor gaf aan de antikernenergiebeweging, studentenprotesten in Italië en racisme jegens immigranten.

Film
Rain (Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes, 2012)

Een documentaire over de transmissie van Anne Teresa De Keersmaekers hedendaagse choreografie aan de klassiek geschoolde balletdansers van het wereldvermaarde Ballet de l’Opéra national de Paris.

Film
Rijksweg N1 (Jef Cornelis, 1978)

Rijksweg N1 verbindt Antwerpen met Brussel maar scheidt tevens de werelden aan weerskanten van de verkeersader. Met grootse ensceneringen wordt de impact verbeeld die de eerste nationale weg in België heeft gehad.

Film
Rosas danst Rosas (Thierry De Mey, 1997)

Een cinematografische interpretatie van de gelijknamige voorstelling uit 1983 van het dansgezelschap Rosas die op meeslepende en minutieuze wijze architectuur, muziek en beweging verweeft.

Versions
Satori Stress (Jean-Noël Gobron, 1984)

Het reisdagboek van de filmmaker, die voor de liefde naar Tokyo trekt. Een documentaire waarin knappe en soms intieme beelden in contrast staan met de voice-over die een niet-verwante poëtische tekst voordraagt.

Film
Tableau avec chutes (Claudio Pazienza, 1997)

Breughels schilderij De val van Icarus en België vormen samen het decor waartegen verschillende mensen zich vol toewijding buigen over de vraag “wat houdt ‘kijken’ nu eigenlijk in?”. Een filmverslag met een komische insteek...

Film
The Green Line (Francis Alÿs, 2004)

Francis Alÿs trekt met een lekkende pot groene verf in de hand langs The Green Line, de betwiste grens tussen Israël en Palestina.

Film
Tornado (Francis Alÿs, 2010)

Meer dan tien jaar lang joeg Francis Alÿs op tornado's aan de rand van Mexico City en legde deze confrontaties vast op beeld.

Versions
Tremor - Es ist immer Krieg (Annik Leroy, 2017)

Een zintuiglijke reis die zich ontwikkelt volgens de stemmen die erin rondwaren: stemmen van dichters en waanzinnigen, van een moeder en een kind. Van zelfreflexieve gedachten tot spontane verslagen, van getuigenissen tot pure fictie, om beurten halen ze herinneringen op aan geweld en oorlog.

Film
Un pays plus beau qu’avant (Hannes Verhoustraete, 2018)

Dertig jaar geleden kwam Jeancy uit Kinshasa naar Brussel. Zijn financiële zorgen zijn doordrongen van de politieke strijd in de Congolese diaspora. Een constante onderhandeling van urgenties.

Film
Vase de noces (Thierry Zéno, 1974)

Een man is verliefd op een zeug. Er worden biggen geboren. Hij hangt hen op. De moeder is wanhopig en pleegt zelfmoord. Dan komt de verrotting, het vreten van stront en vervolgens de verdwijning van de man. Zijn lichaam stijgt ten hemel.

Film
Vers la mer (Annik Leroy, 1999)

Leroys zwart-wit beelden reizen langs de oevers van de Donau en vertellen de geschiedenis van een uiteengevallen en verwoest Oost-Europa. Een film die schippert tussen een poëtische droom en een historisch reisverslag.

Film
Victoria (Sofie Benoot, Isabelle Tollenaere, Liesbeth De Ceulaer)

Niet ver van Los Angeles ligt de onvoltooide woestijnstad California City. De 25-jarige Lashay T. Warren probeert er een nieuw leven op te bouwen. Een visuele zwerftocht doorheen de stoffige straten die Lashay speels beschrijft.

Versions
Voyage à Paris (Jef Cornelis, 1993)

Aan de hand van brieven van beroemde bezoekers van Parijs — Charles Baudelaire, Walter Benjamin, Rainer Maria Rilke — wordt het magische beeld van de lichtstad verbonden met dat van het banale consumentisme. Een beeldessay over kijken en bekeken worden in een Parijs met vele gezichten.

Film
When Faith Moves Mountains (Francis Alÿs, 2002)

Voor dit grootse project nodigde Francis Alÿs vijfhonderd Peruviaanse vrijwilligers uit om een zandberg in de buitenwijken van Lima op te lopen en samen te scheppen, waardoor het duin een paar centimeter werd verplaatst.

Film
Magnetic Shoes (Francis Alÿs, 1994)

Tijdens de 5de Biënnale van Havana trok Francis Alÿs magnetische schoenen aan en wandelde dagelijks door de straten van de stad om zo stukjes metaal te verzamelen die hij op zijn pad tegenkwam.

Cluster
Zolang er scheepsbouwers zingen (Jan Vromman, 1999)

De Boelwerf in Temse sluit en maakt zo een einde aan de scheepsbouw in België. De film geeft een bijzonder gedetailleerd beeld van het einde van een industrie en de sociale strijd die de werknemers voerden.

↓ Binnenkort

Spectres (Sven Augustijnen, 2011)
Spectres
Sven Augustijnen,
Floréal (Thierry De Mey, 1983)
Floréal
Thierry De Mey,